Vinter Sommar
Pistkarta
Boka
Brand logo

Branäs Ungdomsstipendium

I samarbete med Branäs samfällighetsförening och Pantamera/Returpack samlar vi i Branäs varje år in pengar för att främja barn- och ungdomsverksamheten i närområdet. Våra gäster skänker sina burkar och flaskor vid våra insamlingsstationer på anläggningen. Dessa pantas sedan och pengarna går till Branäs Ungdomsstipendium. Utöver pengar från panten skjuter Branäs Fritidcenter till ytterligare 50 000 kr.

Hur du ansöker

Privatpersoner, verksamheter eller föreningar kan ansöka om stipendiet. I ansökan ska det anges namn på person eller verksamhet samt en tydlig beskrivning av personen/verksamheten och vad som görs för barn och ungdomar i projektet.

Ansökan ska vara inskickad senast 1:e oktober.

Ansökan - Branäs ungdomsstipendium

Ansök om vårt stipendium via detta formulär.

Tidigare stipendiater

2019 års stipendiater

Branäs Alpina

I Branäs Alpina är alla välkomna oavsett om du vill tävla träna eller bara ha kul på skidor. Det viktigaste är att finna den glädje som skidåkning ger. Klubbens tävlande ungdomar är även bra reklampelare för Branäs när de tränar och tävlar i andra anläggningar runtom i Värmland.

Därför tilldelas Branäs Alpina ett stipendium på 35 000 kr.

Föreningen Transtrands skola

Transtrands friskola är liten friskola med inriktning kultur och friluftsliv. Då skolan insett hur viktigt det är att barnen rör på sig så har de sedan några år tillbaka infört obligatorisk morgonrörelse på schemat. Skolan önskar utveckla morgonrörelsen och skolgården för att inbjuda till ännu mer fysisk aktivitet.

Till detta projekt tilldelas skolan ett stipendium på 30 000 kr.

Finnskoga IF

Finnskoga IF är föreningen som satsar på skidskytte. Senaste åren har föreningen försökt att bredda verksamheten i och runt anläggningen. Senaste tillskottet är en cykelbalansbana. Föreningen vill att hela familjer ska komma och umgås, träna, cykla samt ta en tur på elljusbanan och få bra träningstips på vägen.

För att kunna fortsätta satsningar på utvecklingen i och kring arenan tilldelas Finnskoga IF 20 000 kr.

OK Långberget

OK Långberget grundades 2017 för att lära barn att orientera. Trots att föreningen är nystartad har de hunnit med att medverka i O-ringen 2017, 2018 samt 2019. Nu siktar de mot O-ringen i Uppsala 2020. Föreningen har även planerat ett träningsläger till Uppsala innan O-ringen.

För att ungdomarna ska få ett bra träningsläger tilldelas OK Långberget ett stipendium på 10 000kr.

2018 års stipendiater

Insamlingen för säsongen 17/18 blev nytt rekord på 79 650 kr. Stugägarföreningen i samråd med Branäs Fritidscenter har beslutat att Branäs årliga bidrag om 50 000 kr går direkt till boken om Branäs som ges ut med anledning av Branäs 30 årsjubileum.

Resterande 79 650 kronor fördelades enligt nedan:

Branäs Alpina 32 000 kr
Finnskoga IF    26 000 kr
OK Långberget 21 650 kr

Branäs Alpina

” Vi har ca 25 barn som deltar i vår tränings- och tävlingsverksamhet. Eventuella stipendiepengar skulle vi använda till event och sociala aktiviteter som syftar till att rekrytera nya barn till vår verksamhet, samt inte minst behålla de barn som redan är aktiva i verksamheten. Vi vill fortsätta vara en förening där man kan träna och tävla med fokus på idrottsliga framgångar, men framför allt vill vi bidra till att våra barn utvecklar ett skidintresse och en positiv känsla för snö. ”

OK Långberget

” OK Långberget är en nystartad orienteringsklubb (2017) med fokus på en träningsverksamhet för bredden, en viss tävlingsverksamhet, men framför allt sociala aktiviteter i skog och mark.

Skapa ett intresse för att vistas i naturen, fysisk aktivitet utan elitsatsning och allmänbildning i form av att lära sig hitta rätt. Höjdpunkten för klubben är O-ringen i slutet juli, sommaren -19 går den i Kolmården. Om vi beviljas stipendium skulle vi kunna använda en del av pengarna till att hyra boende i samband med O-ringen. Det skulle också vara ett välkommet tillskott i de klubbkläder som vi är i färd med att ta fram.”

 

Finnskoga IF –

” Vi försöker hela tiden att hålla i en varierande träning för barnen så att de tycker att det är roligt och utvecklande.

Vi vill så gärna visa fler ungdomar vilken glädje, styrka och gemenskap idrotten kan ge.
I februari 2019 går skidskytte VM i Östersund av stapeln och det hade varit kul att få med ungdomarna dit och heja fram vår representant för Finnskoga IF, Mona Brorson. Kul för de att se riktigt stora tävlingar och att få känna av den härliga stämningen på ett VM.
Vi har också ett projekt under utveckling för att kunna använda våra stora ytor på Cuba arena till något som alla ungdomar i området kan ha roligt av.
En cykel och balans bana. Med roliga hinder i trä, terränggupp och små stigar genom snår och buskar.”

 

2017 års stipendiater

Branäs Alpina
Branäs Alpina bedriver en stor verksamhet som bygger på ideellt arbete. För arbetet med att introducera nya åkare till den alpina skidåkningen, det fina sättet föreningen engagerar barn och ungdomar och satsningen på en verksamhet som inte har ett tvång att tävla utan bygger på glädjen på skidor, tilldelar vi Branäs Alpina ett stipendium på 19 000 kr från Branäs Ungdomsstipendie.

Ok Långberget

OK Långberget är en nystartad orienteringsförening och det är med glädje vi ser att nya verksamheter växer fram i närområdet. Med ett stipendium på 5 000 kr från Branäs Ungdomsstipendium hoppas vi bidra till att föreningen får en bra start och möjlighet att utveckla sin verksamhet.

Finnskoga IF
Finnskoga IF har utvecklat sin verksamhet för skidskytte och har träningsverksamhet året runt. Numera har man också möjlighet att göra konstsnö och därmed kunna träna på snö tidigt och anordna tävlingar. Vi vill fortsätta stödja Finnskoga IF och med detta stipendium på 10 000 kr hoppas vi att föreningen får möjlighet att anordna fler dagsläger och roliga aktiviteter för barn och ungdomar så att föreningen kan växa ännu mer.

Äventyrsbana/Utegym
Projektet Äventyrslekplats/ utegym i Branäs för barn & ungdomar året runt tilldelas ett stipendium på 75 000 kr. Projektet genomförs i samarbete med Branäs Fritidscenter AB och Torsby Kommun. Det är ett flerårigt projekt där vi bygger upp åretrunt-aktiviteter i Branäs som kan nyttjas av barn och ungdomar från orten eller besökare. Första etappen slutförs i dagarna och ett utegym och äventyrsbana för barn är planerat att stå färdigt innan snön kommer.

 

2016 års stipendiater

I samarbete med Branäs samfällighetsförening och Pantamera/Returpack samlar vi i Branäs Fritidscenter varje år in pengar för att främja barn- och ungdomsverksamheten i närområdet. Våra gäster skänker sina burkar och flaskor vid våra insamlingsstationer på anläggningen. Dessa pantas sedan och pengarna går till Branäs Ungdoms Stipendie. Utöver pengar från panten skjuter Branäs Fritidcenter till ytterligare 50 000 kr.

I år har vi valt att tilldela stipendiet till Finnskoga IF, Branäs Alpina och projektet Äventyrslekplats/hinderbana i Branäs som kan användas av barn & ungdomar året runt.

Branäs Alpina

För arbetet med att introducera nya åkare till den alpin skidåkning, det fina sättet föreningen engagera barn och ungdomar och satsningen på en verksamhet som inte har ett tvång att tävla utan bygger på glädjen på skidor, tilldelar vi Branäs Alpina ett stipendium på 20 000 kr från Branäs Ungdomsstipendie.

Finnskoga IF

Vi vill stödja Finnskoga IF’s fortsatta satsning på sin barn och ungdomsverksamhet för skidskytte. Verksamheten har vuxit genom mycket ideellt arbete och har planer på att växa ännu mer. Vi vill hjälpa till i arbetet med att skapa bra aktiviteter för barn och ungdomar i Branäs närområde och tilldelar ett stipendium på 12 000 kr till föreningen.

Äventyrsbana/Utegym

Projektet Äventyrslekplats/ utegym i Branäs för barn & ungdomar året runt tilldelas ett stipendium på 75 000 kr. Projektet genomförs i samarbete med Branäs Fritidscenter AB och Torsby Kommun. Det är ett flerårigt projekt där vi bygger upp åretrunt-aktiviteter i Branäs som kan nyttjas av barn och ungdomar från orten eller besökare. Första etappen slutförs i dagarna och ett utegym och äventyrsbana för barn är planerat att stå färdigt innan snön kommer.

Lördagen 29/10 delades stipendierna ut på Branäs Samfällighetsförenings Årsstämma.

Representanter från föreningarna var på plats och tog emot sina stipendier som delades ut av Martin Sturmhoefel, Platschef på Branäs Fritidscenter och Anders Malmqvist, ordförande för Branäs Samfällighetsförening.

2015 års stipendiater

2015 tilldelades stipendiet IFK Likenäs, Branäs Alpina och projektet Äventyrslekplats/hinderbana i Branäs som kan användas av barn & ungdomar året runt.

IFK Likenäs belönas med ett stipendium för sitt arbete med den lokala idrottsverksamheten och har under de senaste åren skaffat sig ett gott rykte genom framgångar inom bland annat längdskidor och friidrott. Anläggningen drivs av ideellt arbete men behöver ekonomiskt stöd till bland annat underhåll och tävlingskostnader. Branäs Stipendiet har därför valt att stötta föreningen med 15 000 kr.

Branäs Alpina bedriver alpin skidåkningsverksamhet och deras målsättning är att utveckla barn och ungdomar till duktiga skidåkare utan tvång eller press på deltagande i tävlingar. Genom Branäs stipendium på 25 000 kr hoppas vi kunna bidra till ett ökat intresse för skidåkning samt att ge redan aktiva utövare chansen att utvecklas ytterligare.

Projektet Äventyrslekplats/hinderbana/ utegym i Branäs för barn & ungdomar året runt tilldelas ett stipendium på 75 000 kr. Projektet genomförs i samarbete med Branäs Fritidscenter AB och Torsby Kommun. Det är ett flerårigt projekt där vi bygger upp åretrunt-aktiviteter i Branäs som kan nyttjas av barn och ungdomar från orten eller besökare.

2014 års stipendiater

Wille Sätereie från Finnskoga, MK 25 000 kr.
Willie tävlar i JSM Crosscart 125. SM 4:a. Han slutade som 7:a i SM och blev 4:a i NEZ Cupen (Nordiskt Mästerskap)

Linus Östlund från Finnskoga, MK 25 000 kr.

JSM Crosscart 125. SM 2:a plats och vinnare av SprintCupen. Linus Östlund stod som segrare i Sprint Cupen och körde till sig en silvermedalj i SM.

Branäs Alpina

Branäs Alpina är en förening som har en mycket bra ungdomsverksamhet många barn och ungdomar deltager och har kul på skidor.

Sara Andersson är 21 år och bor i Stöllet och är Svensk Mästare i yrkes SM i butikskommunikation/dekoratör. Hon utbildar sig i Leksand på Entreprenörskolan. Har under hösten deltagit i yrkes EM i Lille (Frankrike) och där tagit bronsmedalj. Målet efter utbildningen är att starta egen verksamhet.