Padel i Branäs

Tänk dig att spela padel i sommarsolen med Branäsbergets topp som bakgrund, efter att ni avslutat matchen är det bara en kort promenad till Ladans uteservering – en perfekt nedvarvning på en härlig dag.

Det här är padel

En blandning mellan tennis och squash. Så skulle man kunna beskriva succésporten padel som just nu är Sveriges snabbast växande sport. Att sporten fullkomligt har exploderat i popularitet är förmodligen mycket tack vare att det är så lätt att lära sig och att det går att ha kul på alla olika nivåer. Att padel spelas i dubbel och därmed blir en fantastisk aktivitet att göra tillsammans med vänner är också en starkt bidragande faktor till dess framfart. Padel spelas på en bana som påminner om en mindre tennisbana omringad av glasväggar och från och med sommaren 2021 hittar du en padelbana hos oss.

Om banan

Padelbanan är belägen på Berget, bredvid lägenheterna i Soltorget och med bekvämt promenadavstånd från stugområdet Vargen. Banan är byggd enligt padel-standard men kommer även att vara utrustad med belysning för att vara spelbar så många timmar som möjligt under dagen.

Utrustning – vi har allt du behöver

För att spela behövs ett varsitt padelracket och en padelboll, vilket i stort sett är exakt som en tennisboll fast lite mjukare. Om du inte har egen utrustning kan du köpa och hyra det hos oss.

  • Hyra padelbana: 250kr / timme
  • Hyra padelrack:  30kr / timme
  • Köpa bollar:80kr / bollrör med tre bollar

Regler - så spelar du

Padel spelas vanligtvis i dubbel, det vill säga två personer i varje lag. Reglerna är ganska lätta att lära sig och allt som oftast kan man ha riktigt roligt tillsammans redan första gången man spelar.

En boll startar alltid med en serve där den som servar står bakomservelinjen, studsar bollen i marken för att sedan slå bollen under midjehöjd över nät diagonalt i motståndarens serveruta. Om serven går i glasväggen efter marken är den godkänd, men om den går i gallret räknas den bollen som ute. Man har två servar på sig. När spelet väl är igång får bollen studsa max en gång i marken innan du slår över nät, men den får även studsa i gallret och glasväggarna, så länge den studsar i marken först. Glasväggarna på din egen sida kan du dessutom använda som hjälp för att få över bollen till motståndarens sida. Poängräkningen är samma som i tennis, det vill säga 15-0, 30-0, 40-0 o.s.v. Bäst av 3 set gäller.

Att tänka på

Värm alltid upp innan du ger dig ut på banan. Padel kan vara ansträngande för allt från axlar till fötter så lägg därför lite tid på att förbereda dig ordentligt istället för att bara gå ut och spela direkt. Man rör sig mycket fram och tillbaka, samt i sidled så skor med bra stöd är väldigt bra att ta med sig. Och som vanligt i Branäs, ha kul och njut av tiden med familjen och dina medspelare!