Vinter Sommar
Pistkarta
Öppettider
Boka
Brand logo

Om Branäs

Under början av 1960-talet väcktes idéerna på en skidbacke i Branäs. Dåvarande Finnskoga-Dalby kommun fick löfte från statsminister Tage Erlander om en miljon kronor i stöd. Detta förutsatt att någon driftig person skulle ta hand om projektet. Vid det tillfället fanns dock ingen som var villig att ansvara för bygget av en skidbacke i Branäs.

Det var först under mitten av 1980-talet projektet fick en rejäl skjuts framåt. LO-Värmland tog sig an Branäsprojektet, och tillsammans med HSB Värmland och Landstinget i Värmland lyckades finansieringen. I juli 1987 gavs beskedet att Branäsprojektet skulle få statligt stöd. 1988 sattes spaden i marken och invigningen av anläggningen gjordes av kung Carl XVI Gustaf i december samma år.

Drygt 500 miljoner kronor investerades under de första åren, därefter blev det svårare eftersom kostnaderna drog i väg och en konkurs var nära. 1992 gjordes ett ackord med fordringsägarna och skulderna skrevs ner med 75 %. HSB Sverige tog över anläggningen och drev den fram till 1999. Därefter tog de nuvarande ägarna över Branäs Fritidscenter AB och sedan 2004 tillhör också Kungsbergets skidanläggning i Branäskoncernen.

Branäs är trettonfaldiga vinnare av Stora Barnsemesterpriset och 2021 blev vi utnämnda som årets Skidanläggning av SLAO. En utmärkelse som ni kan läsa mer om här.

Kalla fakta om Branäs

Säsong 2023/2024

15–17 december,  22 december–7 april

Antal pister/nedfarter

33

Fallhöjd

415 m

Antal liftar

29 liftar inklusive gondollift och 3 st expressliftar

Längsta åk

3 kilometer i ett åk

Längdspår

29 kilometer totalt

Skidskola och skiduthyrning

Ja

Närlivs

Ja

Barnområde

2 stycken

Funslope

1

Funpark och big air bag:

Alla dagar till klockan 19:00

Kvällsskidåkning:

Alla dagar till 19:00

Projekt i Branäs

Som Sveriges fjärde största anläggning är vi i ständig utveckling, är du nyfiken på vår framtid och idéer?
Här kan du läsa mer