Om Branäs

Under början av 1960-talet väcktes idéerna på en skidbacke i Branäs. Dåvarande Finnskoga-Dalby kommun fick löfte från statsminister Tage Erlander om en miljon kronor i stöd. Detta förutsatt att någon driftig person skulle ta hand om projektet. Vid det tillfället fanns dock ingen som var villig att ansvara för bygget av en skidbacke i Branäs.

Det var först under mitten av 1980-talet projektet fick en rejäl skjuts framåt. LO-Värmland tog sig an Branäsprojektet, och tillsammans med HSB Värmland och Landstinget i Värmland lyckades finansieringen. I juli 1987 gavs beskedet att Branäsprojektet skulle få statligt stöd. 1988 sattes spaden i marken och invigningen av anläggningen gjordes av kung Carl XVI Gustaf i december samma år.

Drygt 500 miljoner kronor investerades under de första åren, därefter blev det svårare eftersom kostnaderna drog i väg och en konkurs var nära. 1992 gjordes ett ackord med fordringsägarna och skulderna skrevs ner med 75 %. HSB Sverige tog över anläggningen och drev den fram till 1999. Därefter tog de nuvarande ägarna över Branäs Fritidscenter AB och sedan 2004 tillhör också Kungsbergets skidanläggning i Branäskoncernen. I Koncernen ingår även Vallåsens skidanläggning, Vallåsen Bike Park och Ulricehamn Ski Center.

Kalla fakta om Branäs

Säsong 2020-21

11 december – 11 april

Antal pister/nedfarter

33

Fallhöjd

415 m

Antal liftar

26 liftar inklusive gondollift och 2 st expressliftar

Längsta åk

3 kilometer i ett åk

Längdspår

28 kilometer totalt

Skidskola och skiduthyrning

Ja

Närlivs

Ja

Barnområde

3 stycken

Skicrossbana

1

Snowpark, funpark och big air bag:

Alla dagar till klockan 19:00

Kvällsskidåkning:

Alla dagar till 19:00