Vinter Sommar
Pistkarta
Öppettider
Boka
Brand logo

Gerremobranten – cirkeln som slöts efter 41 år

Berättelsen om Gerremobranten tar sin början på Branäsbergets topp en solig februaridag sex år innan skidanläggningen invigs och avslutas på samma plats 41 år senare.

Idag är Branäs en av Sveriges största och mest populära skidanläggningar – en bedrift som kanske inte hade varit möjlig utan ett besök av Hans Gerremo i februari 1982. Tillsammans med dåvarande SLAO-kollegan Stig Lundqvist besökte han Branäs för att på uppdrag av Sveriges Turistråd och Statens Industriverk undersöka förutsättningarna för en skidanläggning på berget.

(Utöver Hans Gerremo var Stig Lundqvist en av personerna som var på plats 1982 och teståkte backen som idag heter Gerremobranten.)

I full skidmundering pulsade de fram i lössnön och gled ner för sluttningen som idag är känd som Branäs brantaste. SLAO-delegationens intryck efter besöket var enhälligt positiv. Bergets fallhöjd, utformning och geografiska placering gjorde det perfekt för en skidanläggning. Där och då började en resa som skulle bli något väldigt speciellt. Statliga lån gavs och 1988 invigdes Branäs av kungen. Resten är historia.

(Den 28 februari 2023 var Hans Gerremo tillbaka i Branäs för att inviga Gerremobranten.)

Hans Gerremos resa inom skidåkningens värld stannade dock inte vid besöket i Branäs 1982. Hans passion för sporten och Branäs har inte bleknat, tvärtom har den bara blivit starkare. Efter att ha ägnat nästan hela sitt yrkesverksamma liv åt att göra skidåkning till det svenska folknöje det är idag, lämnade han Branäsgruppens styrelse 2023 efter 10 år av förtjänstfullt arbete.

Han kommer för alltid leva kvar på Branäsberget, som ett tack för allt han gjort för skidsverige och Branäs. Den 28 februari 2023 återvände Hans till Branäsbergets topp – den här gången för att inviga Gerremobranten.