Vinter Sommar
Pistkarta
Öppettider
Boka
Brand logo

Nötåsen

  • 5 backar
  • 4 liftar + 1 åkband
  • Längdspår

Nötåsen – nytt skidområde på berget

Branäs fortsätter satsningen på barnfamiljer och just nu byggs ett helt nytt skidområde på Branäs Berg – ett mysigt familjeområde som, när det är klart, skapar en unik upptäcktsfärd runt hela berget. Den första backen och liften är klara till säsong 23/24.

Sveriges ”Sella Ronda”

Nötåsen blir den sista pusselbiten för att binda ihop Branäs och skapa en väg runt hela berget.

– Vi har lite skämtsamt kallat det för Sveriges Sella Ronda, säger Anders Kjällström, vd på Branäsgruppen.

Sella Ronda är en välkänd skidtur på 40 kilometer med backar och liftar som tar dig runt Sellamassivet i Italien. Även om Branäs väg runt berget blir kortare kan det bli något unikt för Skidsverige.

– Det är inte många svenska skidanläggningar som har skidåkning åt så många väderstreck som vi har i Branäs och vi blir, vad jag vet, den första anläggningen som möjliggör en väg runt hela berget.

Nötåsen är beläget uppe på berget, på andra sidan vägen från Soltorget, ungefär där nuvarande längdspåret ligger. Området kommer att erbjuda perfekt skidåkning för barnfamiljen och backarna leder dessutom ut till resten av Branäs skidsystem i två olika riktningar, en mot Medvinden och Mattesdalen och en mot Björnliftarna och Branäs Berg.  Och när allt är klart kan du ta dig från Branäs By, runt hela berget och passera alla områden på vägen – Mattesdalen, Nötåsen, Branäs Berg och Sjöområdet – för att slutligen avsluta turen där du startade den.

– Jag tror att det kan bli en utmaning för barnen, att ta sig runt hela berget så snabbt som möjligt.

Den första backen och liften är redo till säsongsstarten 23/24, vilket även blir säsongen då de första gästerna flyttar in i området. Nötåsen byggs sedan successivt under flera års tid.

Skidåkning för familjen

Skidåkning på Nötåsen passar perfekt för barnfamiljen. Målsättningen är att det ska finnas 5 gröna/blå backar, tre längre och två kortare för de minsta gästerna. Backen, med tillhörande lift, som är klar redan till säsong 23/24 tar dig från Nötåsens centrum, ner mot Björnliftarna på Branäs Berg.

– Det blir härlig skidåkning plus att det blir en smidig väg vidare ut i skidsystemet för de boende i området.

Utöver backen till Björnliftarna planeras ytterligare två längre backar, där målsättningen är att den ena av dem ska bli en backe som påminner lite om Nintendo Land, Branäs äventyrsbacke som slingrar sig ner genom både skog och figurer från Nintendos värld. Den andra backen tar dig, via en transportlift, till Medvindens avstig där du kan fortsätta ut i skidområdet.

– Målet är att familjen ska kunna spendera en heldag i området med rolig skidåkning, men att det snabbt och enkelt ska gå att ta sig vidare till fler backar.

Självklart kommer Nötåsen att erbjuda samma fina möjligheter för längdåkning som finns på området idag, men längdspåret kommer delvis att få en ny sträckning.

Mysigt centrum med restauranger och service

I hjärtat av Nötåsen hittar du ett mysigt centrum. Här kan ni stanna till för en fika, lunch eller middag på någon av restaurangerna, fylla på skafferiet i livsmedelsbutiken, eller ta en paus i värmestugan.

– Det blir som en mindre variant av Soltorget. Vi har flera spännande planer på gång som vi hoppas kunna presentera inom kort.

Exakt vilken typ av restauranger och hur många det blir är inte klart än, men ett mål är att det ska finnas en take away-station.

– Vi vill att det ska vara smidigt att komma in på skidor eller med bil och plocka upp sin mat, men självklart kommer det även att finnas restauranger med sittplatser där du kan äta lunch eller middag tillsammans med nära och kära.

Intill Nötåsens centrum kommer det att finnas två kortare backar med ett tillhörande åkband. Här kan barnen träna på balansen och ta sina första svängar innan de ger sig ut i mer utmanande backar.

– Med de korta barnbackarna och de lite längre backarna i området skapas en bra stegring i nivån. Barnen kan utveckla sin skidåkning utan att behöva kasta sig ut i svårare backar för snabbt och föräldrarna kan enkelt hålla koll, då allt ligger på nära avstånd.

Boenden med ski in/ski out

Oavsett stor eller liten familj finns boendet för er på Nötåsen. Här kan ni välja mellan mysiga stugor och moderna lägenheter i olika storlekar. Boendena i området, precis som alla boenden i Branäs, har ski in/ski out-läge eller promenadavstånd till liftar och backar. Nötåsen första boenden är klara och redo att ta emot gäster säsong 23/24.

Fakta om Nötåsen (enligt nuvarande plan)

  • 5 backar
  • 4 liftar + 1 åkband
  • Längdspår
  • Stugor och lägenheter med ski in/ski out
  • Restauranger
  • Shop och livs
  • Värmestuga