Pistkarta

Pistkartan ger en bra överblick över hela anläggningen med skidbackar, liftar, stugor, restauranger och annat. Här kan du se hur backarna hänger ihop och vilka stugområden som ligger var.

Pistkarta


Pistning

I Branäs pistas alla nedfarter varje natt. När man pistar så bryter man upp snön och trycker sedan ihop den för att skapa ”manchestermönstret”. Detta för att få maximal exponeringsyta mot kylan så att snön fryser ihop igen och blir slitstark och kompakt. 

Ladda ner SLAOs lilla gula här

Pistning av backar

Får snön inte frysa ihop så är den lös och blir snabbt uppåkt. Därför har det mycket liten eller ingen effekt alls att pista under dagtid. Det innebär också en ökad säkerhetsrisk att ha pistmaskiner i skidområdet på dagtid.

På natten är vårt skidområde arbetsplats för snöläggare och pistmaskinsförare och det är inte tillåtet att vistas i skidområdet av säkerhetsskäl.

Pistning längdspår

Våra längdspår pistas också varje natt. Här kan tidpunkten variera beroende på snöfall, temperatur och vind. I vissa undantagsfall, exempelvis när det är plusgrader, kan bedömningen göras att spåren inte pistas alls för att kvalitén och hållbarheten blir bättre.

Vid snöfall och/eller hård vind kan längdspåren blåsa igen eller bli översnöade på mindre än 30 minuter.