Vinter Sommar
Pistkarta
Öppettider
Boka
Brand logo

Varit med sedan Branäs invigning 1988 – nu tackar Bjarne för sig

Branäs är idag en av Sveriges populäraste skidorter, men när anläggningen öppnade 1988 kunde man inte förutspå succéresan som väntade. Bjarne Hovelsås, 66 år, har varit med sedan starten och sett utvecklingen på nära håll. Efter nästan 34 år som anställd lägger trotjänaren nu skorna på hyllan.

Den 17 december 1988. Det var dagen då kungen, tillsammans med den då blott 9-årige prins Carl Philip, klippte bandet och förklarade Branäs invigd som skidanläggning. Drygt två månader tidigare, som en av de första anställda någonsin, började norrmannen Bjarne Hovelsås som driftledare för teknikavdelningen på platsen som idag är en prisbelönt skidort med besökare från hela landet.

– Om du hade berättat för mig när allt började den där dagen för 34 år sedan, att Branäs skulle se ut som det gör idag så hade jag inte trott dig. Utvecklingen har varit fantastisk att följa, säger Bjarne Hovelsås.

Från bankkontor i Norge till skidbackar i Sverige

Att Bjarne Hovelsås hamnade i Norra Värmland på en skidanläggning var långt ifrån en självklarhet. Som han själv beskriver det var det av en ren slump, och som för så många andra var det kärleken som till slut blev anledningen till att flyttlasset gick. Efter flera år som banktjänsteman i Norge träffade han svenskan Inga-Lill, som han än idag är lyckligt gift med. Men något bankjobb i Sverige blev det inte. Och någon skidbacke i Branäs fanns ännu inte. I stället började karriären inom skidåkningens värld på en mindre anläggning i närheten av Branäs.

– Det blev en tjänst ledig på Långbergets Sporthotell och där blev jag kvar i 8 år. Jag arbetade med allt möjligt, allt från servitör och bartender till att fixa med längdspår och liftar.

Jobbet på Långberget blev hans fot in i branschen och till rollen som han sedan har ägnat resten av sitt yrkesliv till.

– Jag hade hört om planerna på att bygga skidbackar på Branäsberget under tiden som jag jobbade på Långberget. Intresset för mekanik och teknik hade vuxit under mina år där och när jag fick erbjudandet om tjänsten som driftledare så kunde jag inte tacka nej.

Starten på Branäs längsta karriär

Den 1 augusti 1988 gjorde Bjarne Hovelsås sin första dag som driftchef i Branäs och lade grunden för många av arbetssätten och systemen som finns på anläggningen idag.

– Jag var med och köpte in de första snökanonerna och pistmaskinerna. Eftersom projektet var helt nytt fanns inte samma kunskap som idag, men vi utgick från den erfarenhet vi hade, bland annat från min tid på Långberget, och det gick ju bra får man väl säga.

Till skillnad från idag, där projekten och budgeten är betydligt större, gjordes mycket i egen regi.

– Jag högg ner skog och stakade ut de allra första längdspåren helt själv.

Strax efter Bjarnes intåg i Branäs invigdes alltså skidanläggningen när kung Carl XVI Gustav var på plats med sonen Carl Philip den 17 december 1988.

– Vi var den första anläggningen i Norden med en gondollift, vilket såklart fick stor uppmärksamhet.

Men utöver en mäktig invigning och Nordens första gondollift, som på den tiden tog gäster upp till toppen även på sommartid, var de första åren i Branäs ingen större succé. Varma vintrar och finanskrisen i början av 90-talet satte sina spår och den framgångssaga som Branäs är kunde börja först senare, i början av 2000-talet.

Barnfamiljerna börjar hitta till Branäs

Branäs skulle kunna delas in i två epoker, tiden innan Branäsgruppen och tiden efter, vilket Bjarne instämmer i.

– När nuvarande ägare tog över började det hända saker. De kom in med en tydlig plan och utvecklingen började gå åt rätt håll.

Familjerna som idag driver Branäsgruppen, bland annat bröderna Mikael och Lars Rundblom, köpte Branäs från dåvarande ägarna HSB Värmland 1999. En storsatsning påbörjades med en gång, vilket har lett fram till det Branäs vi känner idag.

– Till att börja med valde de att helt satsa på vintern och jag tror framför allt att marknadsföringen blev skarpare och tydligare riktad mot familjer. Strax började även barnområden, fler liftar, backar och boenden att byggas.

Har du haft tid att stanna upp och njuta av utvecklingen, du som har följt den på så nära håll?

– Det har varit svårt att hinna med det faktiskt. Under säsong går allt så fort och jag har fullt fokus på verksamheten. Men visst finns det tillfällen där man kommer upp på toppen, blickar ner över de snötäckta och gnistrande backarna som nu är fyllda av gäster och blir imponerad av hur långt vi har kommit. Det är häftigt.

Yrket – en stor passion

Parallellt med Branäs fantastiska framfart har Bjarnes intresse för teknik och mekanik blivit starkare. Intresset har vuxit ut till en passion, vilket har inneburit att han än idag är kvar med i stort sett samma roll som när han började för snart 34 år sedan.

– Jag är i nuläget chef för liftteknik, men i grova drag är rollen densamma. Jag har helt enkelt det tekniska ansvaret över liftarna. Det är mycket service och tester som ska genomföras för att allt ska fungera och vara säkert för gästen.

Är det stor skillnad på hur liftarna ser ut idag jämfört med för 30 år sedan?

– Faktiskt inte. Den största skillnaden är styrsystemet som såklart är mycket modernare. Förr var det knappar och spakar och idag sköts allt, som så mycket annat, via en skärm. Om det uppstår problem kan ofta systemet berätta vad som har hänt. Förr var man tvungen att ge sig ut och undersöka mycket mer.

Dagen då ”hjälten i Branäs” föddes

Bjarne har inte bara lyckats med bedriften att vara Branäs längst anställda medarbetare, han har även blivit hjälteförklarad för en unik och dramatiskt händelse för några år sedan. En helt vanlig dag i januari 2017 stannade gondolen på grund av ett strömavbrott. Efter att liften stått stilla en längre stund fick personalen information om att en av gästerna –  en 12-årig pojke – som var fast i gondolen hade diabetes och var i akut behov av mat. Bjarne och hans kollegor satte fart och förberedde räddningsinsatsen. Med baguetter, bananer och choklad nerpackat i en ryggsäck fick Bjarne på sig en sele och påbörjade klättringen upp mot liften som pojken befann sig i. Maten levererades och Bjarne hyllades både av pojkens familj och tidningar runt om i landet. Han själv är mer blygsam.

– Jag tyckte väl inte att det var så märkvärdigt. Det viktigaste var att det gick bra med pojken.

Går i pension i sommar

För den så kallade hjälten väntar nu en välförtjänt pension och sista arbetsdagen gör han den 23 juni. Tisdagen den 14 juni avtackades han av sina kollegor med tillbakablickar, tal och, som sig bör på en sådan tillställning, en rejäl bit tårta.

Vad är det som har gjort att du varit kvar så länge i Branäs?

– Jag har trivts fantastiskt bra sedan dag ett, där jag har haft en roll med mycket frihet under ansvar. Jag ha stort förtroende att ta egna beslut och vara delaktig i utvecklingen. Sen har det gett mig mycket glädje att gästerna uppskattar oss i personalen så mycket. Det tror jag är något som gör Branäs unikt och som behöver fortsätta även framöver, den personliga kontakten.

Vad ska du hitta på nu när du blir pensionär?

– Det är många som har ställt mig den frågan och jag vet inte riktigt. Jag har ett fritidshus som ska renoveras lite, men annars får jag be om att få återkomma när jag har varit pensionär ett tag. Det blir en stor omställning, det är klart.

Ja, en omställning blir det – även för Branäs. För första gången någonsin ska de påbörja en vintersäsong utan Bjarne Hovelsås som en av sina medarbetare. Men helt lämnade blir de inte.

– Det finns stora utbyggnadsplaner i Branäs som jag ser fram emot att följa även som utomstående. Jag bor bara några kilometer härifrån så jag kommer inte kunna hålla mig bort helt och hållet.

Efter 34 år tillsammans är det väl tur att avståndet inte är längre än någon kilometer – både för Bjarne och Branäs. På så sätt kan relationen fortsätta i många år till.

 

Foto (bilder på Bjarne): Daniel Olausson